Zpět na články

Vývoj ceny plechů a klempířských materiálů


V roce 2021 došlo k extrémnímu růstu cen veškerých plechů a materiálů používaných v klempířství a na pokládku plechových střech. Zdvojnásobení ceny u většiny materiálů a plechů v průběhu jednoho roku je bezprecedentní a vymyká se tomu, jak trh fungoval po desetiletí. Ceny vstupních materiálů se měnily na denní bázi a ceníky přestaly plnit svoji funkci.
Jaké jsou hlavní příčiny cenového růstu plechů? Na jedné straně extrémní poptávka po hutních materiálech, především z Číny a následně i dalších zemí. Po prvotním šoku z pandemie koronaviru se naplno rozjely ekonomiky podporované uvolněnou rozpočtovou a měnovou politikou. Na druhé straně omezená nabídka, omezení výroby v průběhu pandemických vln, problémy s mezikontinentální dopravou. Rozšířit výrobní kapacity je finančně náročné a trvá několik let. Na trhu tak vznikla nerovnováha, která se projevila v  růstu cen u všech plechů používanými při klempířské výrobě a pokládce plechových střech.
V následující tabulce je přehledně zaznamenán nárůst cen klempířských plechů dlé nákupů naší společnosti Černý spol. s r.o. – klempířství během roku 2021:
 
  Změna v prosinci r. 2020 a r. 2021
Pozink svitek tl. 0,55 108%
Hliník přírodní 104%
Nerez 0,6 mm 68%
Pozink lakovaný RAL 71%
Měděný svitek tl. 0,55 50%
Titanzinek svitek tl. 0,6 29%
 
   
 
Cena pozinku a hliníku se více než zdvojnásobila, nerez a měď zaznamenaly nárůst o více než polovinu, titanzinek podražil nejméně zhruba o třetinu.
Jaký se dá očekávat cenový vývoj klempířských materiálů? U většiny materiálů došlo ke konci roku ke stabilizaci nebo i menšímu poklesu cen. Předpokládalo se, že by tento trend mohl vydržet a cenová nestabilita dále nepokračovat. Válka na Ukrajině ale bohužel rozpoutala další výrazné zdražování všech materiálů používaných v klempířství a další vývoj cen je tak nejistý, ceny se mění velmi často, nabídky bývají v platnosti často i jen několik dní. Materiály jsou prozatím v dostatečném množství k dispozici, ale nelze vyloučit i problémy s jejich dostupností.
 

Zaujal vás článek? Ozvěte se!

Vážení zákazníci,
fungujeme na nové provozovně
sjezd 15.km D1 Všechromy 92.

Provozovna.jpg
zobrazit na velké mapě